Klar til at gå i kast med frugten |
Mirabeller i gryde, sådan |
Æblerne er sammensat af sure æbler fra samme strækning, ananasæbler fra min venindes kolonihave samt nogle store, lækkert udseende nedfaldsæbler fra en have, jeg gik forbi den anden aften. (De lå på fortovet, så jeg måtte godt tage dem!)
Så får æblerne en tur |
Frugterne var meget forskellige i modenhed - nogle var særdeles splattede og andre var rigeligt hårde. Ned i gryden med det hele, sådan blev det i år! Og man kan selvf. sagtens bruge æbler, der har fået stød eller som har ormehuller. For de skal alligevel skæres i små stykker, så man kan bare smide de brune eller på anden vis skumle stykker ud og bruge resten.
Frugt i gryden |
Nam, så er der marmelade |
TA-DAR! |
Marmelademadder |
P.S. Slog lige 'ørentvist' op på ordnet.dk, for at være sikker på, at jeg havde stavet det rigtigt. Der læste jeg den forstyrrende information, at ørentvisten har sit navn, fordi "insektet mentes tilbøjeligt til at kravle ind i folks ører"! Jeg er med på, at der står "mentes", fordi det bare var noget, man troede - ikke noget ørentvisten faktisk gør. Men fæl, fæl tanke!
Mirabelle-æble-marmelade
250 g mirabeller400 g æbler
5-6 blade frisk pebermynte
(frugten er vejet i renset tilstand)
1 dl vand
½ dl rørsukker
½ dl rørsukker
Mirabeller skæres halvt over, stenen fjernes - jeg fjerner kun sten og vildfarne ørentviste.
Æblerne renses og skæres i små stykker.
Put i gryde sammen med vand.
Kog ved middelvarme i 3 kvarters tid. Rør rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.
Tilsæt sukker og skru ned på lav varme.
Kog til det har en passende tykkelse (lidt tyndere end du vil have det - det stivner, når den køler). Jeg lod det koge cirka 20 minutter. Smag til om du vil have mere sukker i.
Tilsæt atamon, når det har kølet lidt.
Hæld på glas og spis!
Rabarber-æble-gulerods-marmelade
100 g rabarber
100 g æble
50 g revet gulerod
1 dl vand
50 g sukker
Rens frugt, skær i små stykker.
Put i gryde sammen med vand og pebermynteblade. Kog ved middelvarme i 3 kvarters tid. Rør rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.
Tilsæt sukker og skru ned på lav varme. Tilsæt en spsk vand, hvis der ikke er mere væske i bunden.
Kog til det har en passende tykkelse (lidt tyndere end du vil have det - det stivner, når den køler). Jeg lod det koge cirka 5 minutter. Smag til om du vil have mere sukker i.
Tilsæt atamon, når det har kølet lidt.
Hæld på glas og spis!
Hæld på glas og spis!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar