lørdag den 31. august 2013

Marmeladeriet

Det var ligsom bare lidt koldt og overskyet med byger i går. Totalt efterårsagtigt. Så efter at have været ude og være blevet våd én gang, gik jeg ind og hyggede: Jeg kogte marmelade og hørte Leonard Cohen og skabte en gigantisk opvask i vores meget lille køkken.

Klar til at gå i kast med frugten
 Jeg er meget fascineret af frugt, som ingen bruger. Der er faktisk rigtig meget frisk frugt, der gror i Danmark, og som alle kan tage, men ingen bruger. Hyben og mirabeller og æbler, der gror vildt rundt omkring. Og bær! Og alt muligt.

Mirabeller i gryde, sådan
 Så jeg har samlet mirabeller fra forskellige træer, der står langs cykelstien på vej hjem fra mit arbejde. Cykelstien ligger på den strækning et godt stykke fra vejen, så der er ikke engang fyldt med fæl bilos på frugterne.
Æblerne er sammensat af sure æbler fra samme strækning, ananasæbler fra min venindes kolonihave samt nogle store, lækkert udseende nedfaldsæbler fra en have, jeg gik forbi den anden aften. (De lå på fortovet, så jeg måtte godt tage dem!)

Så får æblerne en tur
 Det betyder, at jeg aner ikke, hvad det er for nogle æbler og hvilken type mirabeller, det er. 
Frugterne var meget forskellige i modenhed - nogle var særdeles splattede og andre var rigeligt hårde. Ned i gryden med det hele, sådan blev det i år! Og man kan selvf. sagtens bruge æbler, der har fået stød eller som har ormehuller. For de skal alligevel skæres i små stykker, så man kan bare smide de brune eller på anden vis skumle stykker ud og bruge resten.

Frugt i gryden
(Det med hyben, der er gratis og tilgængelige var bare et godt eksempel. De er mægtigt sunde og jeg har flere gange kastet mig ud i at lave marmelade af dem og bage med dem. Men jeg synes helt ærligt, at det er et HELVEDES bøvl at få fjernet kernerne, så jeg gider ikke i år!)

Nam, så er der marmelade
 Nå, til pointen: Man kan altså bare prøve sig frem med marmelade, det er frygteligt nemt: Putte det frugt i, man har, og selv vurdere mængder af vand og sukker.

TA-DAR!
Men der står nedenfor, hvordan jeg gjorde. (Det smager godt!) Forresten er det nogle ret små portioner, jeg har lavet. Gang evt. op.

Marmelademadder



























P.S. Slog lige 'ørentvist' op på ordnet.dk, for at være sikker på, at jeg havde stavet det rigtigt. Der læste jeg den forstyrrende information, at ørentvisten har sit navn, fordi "insektet mentes tilbøjeligt til at kravle ind i folks ører"! Jeg er med på, at der står "mentes", fordi det bare var noget, man troede - ikke noget ørentvisten faktisk gør. Men fæl, fæl tanke!

Mirabelle-æble-marmelade

250 g mirabeller400 g æbler
5-6 blade frisk pebermynte 
(frugten er vejet i renset tilstand)
1 dl vand
½ dl rørsukker


Mirabeller skæres halvt over, stenen fjernes - jeg fjerner kun sten og vildfarne ørentviste.
Æblerne renses og skæres i små stykker.
Put i gryde sammen med vand. 
Kog ved middelvarme i 3 kvarters tid. Rør rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.
Tilsæt sukker og skru ned på lav varme.
Kog til det har en passende tykkelse (lidt tyndere end du vil have det - det stivner, når den køler). Jeg lod det koge cirka 20 minutter. Smag til om du vil have mere sukker i.
Tilsæt atamon, når det har kølet lidt.
Hæld på glas og spis!


Rabarber-æble-gulerods-marmelade

100 g rabarber
100 g æble
50 g revet gulerod
1 dl vand
50 g sukker

Rens frugt, skær i små stykker.
Put i gryde sammen med vand og pebermynteblade. Kog ved middelvarme i 3 kvarters tid. Rør rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.
Tilsæt sukker og skru ned på lav varme. Tilsæt en spsk vand, hvis der ikke er mere væske i bunden.
Kog til det har en passende tykkelse (lidt tyndere end du vil have det - det stivner, når den køler). Jeg lod det koge cirka 5 minutter. Smag til om du vil have mere sukker i.
Tilsæt atamon, når det har kølet lidt.
Hæld på glas og spis!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar