søndag den 8. marts 2015

Ny baskerhue

Jeg har strikket en baskerhue til min veninde. Jeg ved faktisk ikke helt, hvorfor det skulle være en baskerhue, for hun har i forvejen den baskerhue, jeg hæklede for halvandet år siden. Men jeg kan godt lide formen, og jeg havde lyst til at prøve at strikke en hue med så meget udtagning.
Den blev dog lige rigeligt stor - måske skulle jeg alligevel være stoppet på min udtagning lidt tidligere! Heldigvis er huen strikket til at passe (i farver og garn) til et par valkede vanter, jeg tidligere har lavet til min veninde, og derfor besluttede jeg hurtigt at kompensere for størrelsen og rastafari-associationerne ved at vaske huen i maskinen, så den ligesom vanterne blev let valket og derfor mindre, tættere og stivere.Opskrift

Garn: Peruvian Highland
Garnforbrug: 2 nøgler sort, 1 nøgle hvidt samt rester af de to gul-orange farver
Pinde: 40 cm rundpind i både 3 og 3½ + strømpepinde 3½


 • Slå 92 m løst op.
 • Strik 12 runder rib (2 r, 2 vr) Jeg har skiftet fra den ene gule farve til den anden efter 6 pinde
 • Skift til sort og hvid i striber (4 sorte, 2 hvide) og fortsæt i det monster resten af huen SAMTIDIG skiftes til glatstrik i pind 3½ OG tag 4 m ud jævnt fordelt, ved at strikke løkken imellem 2 m dr r.
 • Strik en runde uden noget og start derefter for alvor på indtagning: Tag 1 m ud hver 12. m. Dvs. at du i dr r strikker løkken efter hver 12. m. Dette gøres hver 2. omgang, indtil du har i alt 24 runder glatstrik. Dvs. at der bliver flere og flere udtagninger pr runde, fordi der kommer flere masker og du FORTSAT tager ud efter hver 12. m. For at undgå at første udtagning som den eneste ligger lige over hinanden hver runde, flyttes denne, så du hver 2. eller hver 3. gang laver første udtagning efter kun 6 m.
 • Når du har taget således ud indtil du har 24 runder glatstrik i alt, strikker du 1 runde uden noget og går derefter i gang med indtagning: Tag 1 m ud for hver 13. m. Dvs. at du strikker 11 m og derefter strikker 12. og 13. m dr sm. Dette gøres hver 2. omgang, indtil har været i gang med indtagningen 24 runder. For at undgå at første indtagning som den eneste ligger lige over hinanden hver runde, flyttes denne, så du hver 2. eller hver 3. gang laver første indtagning efter kun 5 m.
 • Strik 1 runde glat uden indtag, imens du tæller dit antal af masker. Går det ikke op med 8, justeres dette med det nødvendige antal indtagninger i jævnt fordelt i næste runde. Tag hverefter ind 8 gange jævnt fordelt på runden hver 2. runde i 4 runder (svarende til 2 indtagninger). Fra nu af skal indtagningerne ligge over hinanden ved hver indtagning. Skift til strømpepinde, når der er brug for det. 
 • Herefter fortsættes indtagningerne på HVER runde, fortsat 8 indtagninger jævnt fordelt på runden.
 • Når der er 8 m tilbage, strikkes tages der yderligere 1 eller 2 m ind, og alle de tilbageværende masker samles på én pind for at strikke tut:
 • Strik dine masker r, når pinden er færdig skal den ikke vendes, i stedet flyttes de ned i den anden ende, snoren føres tilbage på vr-siden, strammes til og du strikker maskerne r en gang til. Gentag ca. 10 gange. Luk herefter af ved at trække snoren igennem alle maskerne og stramme til.
 • Sy ender ind.
 • Vask huen i maskinen ved 40 grader.
 • Sørg for at prøven huen på, når den er nyvasket - den kan trækkes i form, imens den stadig er våd.
 • Hvis du vil have huen mindre endnu, så vask den igen.

2 kommentarer:

 1. Ih, det er min hue! Den er så fin og jeg elsker, at den matcher lufferne:-)

  SvarSlet