søndag den 10. januar 2021

Reste-grydebrød

Jeg bager tit og er blevet rigtig glad for en opskrift på grydebrød, som jeg fik af en veninde. Men jeg kan jo ikke bare holde mig til en opskrift!

Derfor har jeg lavet min egen opskrift, så brødet både bliver noget grovere og mere mættende, og mere varieret. Det er nemlig en opskrift som lægger op til at man kan putte diverse rester ned i brødet. Ris fra aftensmaden i går, en rynket squash revet ned i, kold te eller hvad man nu har stående. Du bestemmer selv hvor bizart brød, du vil have :-)

Opskrift på grydebrød a la rester

Ingredienser

Du skal bruge en støbejernsgryde med låg til - begge dele skal kunne gå i ovnen.
  • 10 g gær
  • 5 dl væske
    • Mindst 3 dl tyndtflydende væske som vand eller te. 
    • Max 2 dl tykt flydende som fx A38 eller pasteuriseret æg. 
  • ½ dl olie (ca. 40 g)
  • 2 tsk salt
  • 600 g mel
    • Mindst 450 g hvedemel
    • Max 75 g meget groft fx klid, rug fiberhusk, mel lavet af quinoa, græskarkerner osv.
    • Max 75 g mellemgroft fx grahamsmel, fuldkornsspelt eller lign
  • Max 200 g rester. Det kan være kogt ris, kogt eller bagt kartoffel, gulerod 
    • OBS! Hvis det er meget våde ting som fx nogle typer grøntsager og frugt skal væden presses af.  Det kan også være fx kogt quinoa, hvor der stadig sidder meget kogevand ved, der skal man gerne bruge lidt mindre end 200 eller putte ekstra mel i
  • Hvis dejen er meget flydende, kan du putte op til 100 g ekstra mel i.
  • Evt. kerner til bunden af brødet fx sesam, græskarkerner eller solsikkefrø.

Fremgangsmåde

  • Væske, gær og salt blandes godt sammen. 
  • Tilsæt rester og olie. Slut med mel. Dejen røres godt sammen. Den skal være for våd til at ælte, men ikke flydende: som meget tyk grød. Læg en tallerken eller lign. over skålen som låg.
  • Lad dejen stå på køkkenbord/ved stuetemperatur natten over i ca. 12 timer.
  • Næste dag sættes gryde og låg i ovnen og varmes op sammen med ovnen til 250 g. Det er vigtigt at gryden er gennemvarm.
  • Når gryden og ovnen er varmet, drysses kerner i bunden og derefter hæles/skrabes dejen ned i gryden. Sæt låg på og bag den 40 minutter i ovnen. Derefter tages låget af gryden og den får yderligere 20 minutter.
  • Tag gryden ud af ovnen og hæld brødet ud. Lad det køle på af på en rist. 

Rester der kan bruges

Kun fantasien og din smagsløg sætter grænser, så du kan sikker finde på en masse, jeg ikke har kunnet finde på - det kommer også an på hvilke rester, man har. Men her kommer forslag:
  • Kold te
  • Rester af mælk, yoghurt, æg og lign.
  • Gulerod, rødbede og lign. Revet, moset eller blendet.
  • Kartoffel, sød kartoffel, Tilberedt eller råt, revet, moset eller blendet.
  • Revet squash eller æble. (pres væden af med hænderne)
  • Grønkål. Hakket (lugter lidt af kålprut, men smager fint)
  • Kogt ris
  • Kogt quinoa, perlespelt, hel byg eller lign
  • Hakket persille
  • Spinat. Blendet eller finthakket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar